Arduino Blok Programlama (Tinkercad)

Arduino programlamak için kod yazmaya gerek kalmadan arduino blok ile programlama yapmak mümkündür. Bunun için Tinkercad web sitesine giriyoruz. Web sitesine mail adresimiz ile kayıt oluyoruz. Tinkercad içerisinde bir 3d çizim yapmak, elektrik devresi oluşturmak ve arduino programlamak mümkündür. Bunların hepsini bilgisayarınıza bir yazılım yüklemeden web sitesi üzerinden yapabilirsiniz.

Arduino ile programlama yapmak için yeni bir elektrik devresi oluşturuyoruz. Karşımıza görseldeki gibi bir sayfa çıkıyor. Bu sayfa içerisinde devreler oluşturabilir, arduino içerisine program yazabilir ve yaptığımız devrenin çalışmasını simüle edilebilir.

Sağ tarafta bulunan bileşenler menüsü üzerinden devremize arduino uno, direnç ve led ekliyoruz.

Elektrik bağlantılarını yapmak için bileşenlerin birleştirmek istediğimiz noktalarına tıklıyoruz. Led’ in eksi ucunu GND butonuna artı ucunu ise dirence bağlıyoruz. Direncin diğer ucunu ise 13 numaralı pin üzerine bağlıyoruz. Böylece 13 numaralı pinimiz aktif olduğunda direnç ve led üzerinden devre tamamlanacak ve led yanacak.

Devremizi oluşturduktan sonra kod yazan yere tıklayarak blok kodlarını yazacağımız alana geçiyoruz. Bu bölümde kodlarımızı oluşturacağız.

Öncelikle blok tiplerinden “Kontrol” kısmını seçiyoruz. Başlangıçta bloğunu sağ tarafta bulunan alana sürüklüyoruz. Sonrasında süresiz bloğunu ve 2 adet bekle bloklarınıda sağ tarafa sürüklüyoruz. Blok tiplerinden bu sefer “Çıkış” kısmına geçiyoruz. Buradan 2 adet Yerleşik Ledi … olarak ayarla bloğunu sağ tarafta bulunan kısma ekliyoruz. Bir tanesini yüksek diğerini alçak olarak ayarlıyoruz. Eklediğimiz blokları resimde gösterilen şekilde yerleştiriyoruz. Böylece bu bloklar sayesinde arduino üzerine enerji verildiğinde süresiz olarak 13 numaralı pinimize bir saniye boyunca enerji verecek bir saniye boyunca ise enerji kesik olacak. Dolayısıyla bu çevrimi sürekli tekrar edecek ve 13 numaralı pinimize bağlı led birer saniye aralıklarla yanıp sönecek.

Simulasyonu başlat kısmına tıklayarak ledin yanma ve sönme hareketlerini görebiliriz. Böylece burada yapmış olduğumuz devre ve kodları test ederek problemleri giderebiliriz. Kod kısmında bulunan indirme butonuna basarak yapmış olduğumuz kodları arduino içerisine yüklenecek kodlar halinde indirebiliriz.
İndirdiğimiz kodlar aşağıdaki gibi olacaktır.
// C++ code
//
void setup()
{
pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
}
void loop()
{
digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);
delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s)
digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);
delay(1000); // Wait for 1000 millisecond(s)
}