Trafo Nedir? Trafo Ne İşe Yarar? Trafo İç Yapısı

Trafo yada transformatör günlük hayatta sıkça duyduğumuz kelimlerdir. Genellikle bilmediğimiz karmaşık elektrik komponentleri gördüğümüzde kısaca trafo diyip geçiştiriyoruz. Ya da bir yangın haberi duyduğumuzda suçu hemen trafo ya atıyoruz. Elektrik kesintisinde de ilk aklımıza gelen trafo arızası oluyor. Peki trafo nedir, gerçekten de bizim bu kadar suçladığımız kadar kötü müdür?

Bu yazımızda sizlere trafo nedir, ne işe yarar ve trafonun iç yapısında neler var, sorularının cevabını vereceğiz. Elektrik ile ilgili bir bölüm okumamış olsanız bile en basit haliyle transformatörlerin iç dünyasını sizlere aktaracağız.

Trafo nedir

Trafo Ne İşe Yarar

Trafolar elektromanyetik indüksiyon prensibini kullanarak iki veya daha fazla elektrik devresini birbirine bağlar. Böylece elektrik enerjisinde gerilim veya akım değerinin ayarlanması sağlanır. Evlerimizde bulunan prizlerde 220 volt gerilim değerinde elektrik bulunmaktadır. Ancak bazı cihazlar daha düşük gerilim seviyesinde çalıştırılması gerekli. Örneğin cep telefonu şarjı, wireless adaptör kutusu gibi. Trafolar sayesinde prizde bulunan 220 Volt değeri 5-12-24 Volt gibi gerilim seviyelerine düşürür.

Trafo ne işe yarar

Trafo İç Yapısı

Trafo iç yapısında bobinler ve nüve bulunur. Bobin bakır veya alüminyum sargıdan oluşturulmuştur. Nüveler ise manyetik akı geçirgenliği yüksek sac metal malzemelerden yapılır. Trafo içerisinde bulunan bobinlerden birine elektrik enerjisi verildiğinde değişken akım trafo çekirdeğinde manyetik akıya neden olur. Bu değişken manyetik akı çekirdekler sayesinde diğer bobinler üzerinde değişen elektromotor kuvveti indüklemektedir.

Trafo