Trafo İle Ne Yapılabilir?
Bir çok elektronik cihazın içerisinden veya kullanmadığınız şarj aletlerinin içerisinden trafo çıkmaktadır. Elinizde bulunan trafoları değerlendirmek istiyorsanız, “Trafo ile ne yapılabilir?” adlı içeriğimizde bahsettik.
Trafolar genel olarak gerilim seviyesinin değiştirmek için kullanılır. Örneğin şarj aletlerinden çıkan trafolar 220 volt gerilim seviyesini 3-12 volt aralığında bir değere düşürür. Elinizde bir trafo var ve bu trafonun güç ve gerilim değeri üzerinde yazmıyor ve öğrenmek istiyorsanız, trafo değerlerini bulma adlı başlığımızı okuyabilirsiniz.

Bir trafo üzerinde genellikle 4 tane uç bulunmaktadır. Bunlardan 2 tanesi giriş 2 tanesi çıkış olacak kullanılmaktadır. Trafo girişine 220 volt vererek çıkıştan trafomuzun değerine göre bir çıkış gerilimi elde ederiz. Trafolar her zaman alternatif akım ile çalışmaktadır. Yani trafo üzerinden aldığımız örneğin 5 volt gerilimi direkt olarak elektronik kartlarda kullanamayabilirsiniz. Bunun nedeni bir çok elektronik kart DC gerilim ile çalışır. Yani trafo sonrasında bir doğrultucu ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
Trafolarda doğrultucu kullanımı için ilgili sayfamız da detaylarını görebilirsiniz.
Elinizde bulunan trafo ile ne yapılabilir? Doğrultma devresi olmadan trafonun çıkış uçlarını birbirine hızlı bir şekilde temas ettirdiğinizde ufak kıvılcımlar ortaya çıkar. Bu etkileyici bir görüntü oluşturur. Dikkat: Trafo çıkış uçlarını uzun süre birbirine temas ettirmek trafonun yanmasına neden olur. Ayrıca büyük ve yüksek güçlü bir trafonuz varsa çıkan kıvılcımlar çok fazla olur. Vücudunuzda yanık oluşma riski vardır.
Yine doğrultucu devre kullanmadan alternatif akım ile çalışan AC lambalar bu trafolar ile çalıştırılması mümkündür. Burada lambanın gerilim seviyesine dikkat edilmelidir. Eğer trafo lambanın ihtiyacı olan gerilimden daha yüksek bir seviyede gerilim çıkarıyorsa lambanın patlamasına neden olacaktır.
Doğrultucu devre kullanarak trafo ile yapılabilecekler çok daha fazladır. Örneğin trafonun enerjisini doğru akıma çevirerek led yakmak, ufak oyuncak araba motorlarını çalıştırmak mümkündür. Bu işlemler için doğrultucu devrenizde bulunan + ve – uçların yönüne dikkat etmelisiniz.
Trafo ile Led Yakmak
Bu uçların yönü değiştirilerek dönen bir motorun yönünü değiştirebilirsiniz. Trafo ile bir led yakmak için trafonun çıkış geriliminin 5 Volt’ tan yüksek olmadığına dikkat etmelisiniz. Sonrasında bir doğrultucu yardımıyla DC gerilim elde etmelisiniz. + ve – uçları led’ e bağlayarak ışık vermesini sağlayabilirsiniz.

Burada led’ in hangi ucu + hangi ucu – olduğunu anlamak için içindeki pinlere bakmalısınız. Büyük olan taraftaki uç – olacaktır, küçük olan taraftaki uç + olacaktır.
