İndüksiyon

İndüksiyon ne anlama gelir? İndüksiyon nedir ne işe yarar?

Elektromanyetik indüksiyon değişken bir manyetik alan içerisinde kalan iletkenin üzerinde oluşan potansiyel fark(voltaj) üretmesidir.

İndüksiyon ne anlama gelir? İndüksiyon nedir ne işe yarar?

Michael Faraday tarafından 1831 yılında keşfedilmiştir. Keşfinden sonra bir çok cihazın çalışmasının temel prensibinde indüksiyon vardır. İndüksiyonu kullanarak çalışan başlıca cihazlar;

Elektrik Jeneratörü

Elektrik Motoru

Trafo

Kablosuz Enerji Transferi

İndüksiyon Isıtma

Bir bobin üzerinden geçirilen gerilim sonucunda bobin içerisinde bir manyetik alan oluşur. Bobinler genellikle alternatif akım ile çalıştırılmaktadır. Alternatif akım sayesinde bobinlerin uçları arasında sürekli değişen bir gerilim(voltaj) meydana gelir. Bu gerilim sayesinde bobin içerisinde de sürekli değişen bir manyetik alan meydana gelir.

Bobin içerisine bir metal malzeme konulduğunda oluşan indüksiyon metal üzerinde etki gösterecektir. Yani DC(Doğru Akım) verilen bir bobin içerisine metal bir çubuk yerleştirdiğimizde metal çubuğun bir tarafı N kutbu olurken diğer tarafı S kutbu olur.

Elektromıknatıs Yapımı

Evinizde bulunan bir çivinin etrafına yaklaşık 100 tur bakır tel saralım. Bakır bobinin bir ucunu bir pilin + tarafına, bobinin diğer ucunu pilin – tarafına bağlayalım.

Elektromıknatıs nedir? Elektromıknatıs nasıl yapılır?

Bobin üzerinden geçen DC akımı bobin içerisinde manyetik alan oluşturacaktır. Bu manyetik alan metal üzerinde iki kutbun oluşmasına neden olacaktır. Başka bir metali çiviye yaklaştırdığınızda manyetik çekim etkisini göreceksiniz.

Bu işlemi doğru akım yerine alternatif akım ile yapmış olsaydık N-S kutuplarının yeri alternatif akımın her değişimiyle değişecekti. Türkiye içerisinde 50 Hz frekansında elektrik kullanılıyor. Bunun anlamı 1 saniye içerisinde çivinin kutbu 25 kere N 25 kere S olacak şekilde her 10 milisaniyede yön değiştirecekti.

Yüksek Frekanslarda Bobin

Bobin içerisinden yine alternatif akım geçirdiğimiz ancak bu sefer standart 50 Hz değil daha yüksek frekanslarda çalıştırmaya çalıştığımızı düşünelim. Bu durumda bobin içerisindeki manyetik alanların kutup değişime çok daha fazla olacaktır. İçerisinde bir metal konulması durumunda ise artık bu metal çok hızlı kutup değiştirmeye çalıştığında oluşan elektron hareketlerinden dolayı ısınmaya başlayacaktır. İndüksiyon fırınlarının temel prensibini ise bu sistem oluşturmaktadır.

İndüksiyon Etkisi

Bobinlerin üzerinden geçirilen DC veya AC akım ile ortaya çıkan elektromanyetik indüksiyon sayesinde ortaya çıkan manyetik alanın bir çok kullanım alanı vardır. Gıda, tıp, elektrik motorları, jeneratörler gibi günümüze yön veren bir çok buluşun temelinde yatan bu görünmez güç hayatımızı kolaylaştırıyor.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.