Amper Yükseltmek İçin Ne Yapmalı

Trafo Bobinaj

Amper bir elektrik devresinden geçen akım değeridir. Elektrik devresinden geçen akım ise devre üzerine uygulanan gerilim ve devrenin direnç değeri ile ilişkilidir. Amper yükseltmek için en yapmalı

Bu ilişki V=I x R formülü ile gösterilir. Dolayısıyla amper değerini yükseltmek için yapılması gereken 2 şey vardır. Birincisi devre üzerine uygulanan gerilimi yükseltmek. İkincisi devrenin direncini düşürmek.

Örnek olarak bir saç kurutma makinesini düşünelim. Saç kurutma makinesinin 20 ohm direnci olduğunu varsayalım. Prizde bulunan 220 Volt saç kurutma makinesine uygulandığında 220/20 = 11 amper değerinde bir akım saç kurutma makinesini çalıştıracaktır.

Saç Kurutma Makinesi Akım ve Güç Hesaplama

Amper yükseltmek için ne yapmalı

Saç kurutma makinesinin amperini yükseltmek için 220 volt değeri yükseltilmeli veya 20 ohm değeri düşürülmelidir. Burada gücünü hesaplarsak: P=V x I formülünü kullanıyoruz. P = 220×11= 2420 watt olarak bulunur.

Burada şebekeden gelen enerjinin sınırsız olduğu düşünülmüştür. Yani şebeke 2420 watt enerjiyi herhangi bir gerilim düşümü olmadan sağlayabilmektedir. Ancak bu enerjiyi sağlayamayan değerde bir trafo kullanılsaydı bu durumda gerilim düşümü olacaktı. Dolayısıyla gerilim düşümü ile amper düşmüş olacaktı. Böyle bir durumda yapılması gereken daha yüksek güçlü bir trafo kullanmamız gerekecektir.

Şarj Aleti Amper Yükseltme

Şarj Aleti Amper yükseltmek için ne yapmalı

Örneğin telefonumuzu şarj etmek için bir adaptörümüz var. Bu adaptör 220 volt değerinde bulunan şebeke elektriğini 5 volt değerine düşürüyor. 5 volt ile telefonumuzu şarj ediyoruz. Adaptörümüz ise 5 watt gücünde bir trafo. Bu durumda trafonun verebileceği maksimum akım 1 amper olacaktır. P = V x I formülünden 5 = 5 x I denkleminden I=1 amper olarak çıkacaktır. 1 amperden daha yüksek akım çekmeye kalktığımızda gerilim düşümü olacaktır. Gerilim düşümü olduğundan dolayı çektiğimiz amperde düşecektir.

Biz cep telefonun içerisinde bulunan direnç değerini değiştiremeyiz. Bu durumda uyguladığımız gerilim değerini artırırsak çekeceği akım değeri de artacaktır. Önemli not: cep telefonu gibi elektronik cihazlara uyguladığımız gerilimi artırmak bozulmalarına neden olabilir. Bu yüzden adaptör üzerinde yazan gerilim değerlerine çok dikkat etmeliyiz. 3 volt çıkış veren bir adaptör yerine 5 volt çıkış veren bir adaptör kullanırsak cihazımızın bozulmasına neden olabiliriz.

O halde şarj aletinin amperini nasıl yükseltebiliriz? Burada şarj aletinin yetersiz kaldığı durumlarda amperini yükseltmek istiyorsak daha yüksek güç değerinde bir şarj aleti kullanmalıyız. Yani 3 volt 2 amper çıkış veren bir şarj aletimiz varsa ve arızalandığında 3 volt 1 amper çıkış veren bir şarj aleti kullanırsak cep telefonumuz yavaş şarj olacaktır. Buradaki problem şarj aletinin gücünün yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla minimum 3 volt 2 amper(2 amperden daha fazlada olur) bir şarj aleti kullanmamız olacaktır.

2 Adet Adaptörü Birleştirme

Yukarıda verilen örnekteki gibi 3 volt 2 amperlik şarj aletiniz bozulduğunda eğer 3 volt 2 amper verecek bir şarj aletiniz yok ve elinize 3 volt 1 amper verecek 2 adet adaptörünüz varsa amper yükseltmek için ne yapmalı? 2 adet adaptörü birleştirmek için bunları birbirine paralel bağlantı yapmalısınız. Önemli not: Her 2 adaptöründe gerilim seviyelerinin eşit olduğuna dikkat etmelisiniz. Örnek olarak her 2 adaptörde 3 volt olacak.

2 adet adaptörü birleştirme

Burada adaptörlerin gerilim değerlerinin aynı olduğuna dikkat edilmelidir. Özdeş 2 adaptör kullanılması en uygun olanıdır. Ayrıca her 2 adaptörün + ve – uçları birbirine paralel olarak bağlanmalıdır.

Led trafolarında da benzer durum geçerlidir. Dolayısıyla led trafosu amper yükseltme için 2 trafo paralel olarak bağlanmalıdır. Aynı şekilde gerilim değerlerinin eşit olduğunda ve + uçların birbirleriyle – uçlarında birbirleriyle bağlandığına emin olunmalıdır.

www.ozkentrafo.com.tr